Dövme, havalı şey. Şu ara ekranda, spor camiasında kimi görseniz bir ya da birkaç dövmesi var. Hayat felsefesini, değer verdiğiniz şeyleri, kendinizi ifade etmenin bir yolu. Birçok kişi yaptırma hazırlığında da olabilir. Peki ama sevdiğimizin adının, çocuğumuzun yüzünün, mistik bir sembolün, vahşi bir hayvanın imajının ve diğerlerinin, bedenimiz üzerine kazınmasında nasıl bir zarar olabilir ki?
Önce, vücudumuzdaki can enerjisinden dem vuralım. Bedenimiz, neredeyse ışık hızında hatta daha bile hızlı bir şekilde çalışıyor olabilir (Kuantum fiziğine ya da atom altı dünyaya meraklı olanlara not: bu enerjiye “skalar enerji” denir). Dolaşan bu can enerjisine kadim bilgilerde “çiy-qi” enerjisi de denir ve akupunkturda müdahale ettiğimiz şey tam da bu enerjidir. Can enerjisi, vücutta meridyenler adı verilen hatlarda dolaşır, bu hatları fiberoptik kablolar gibi düşünebilirsiniz (Tıpta varlıkları artık mikroskop altında gösterilmiştir, adına da primovasküler sistem denmektedir). Bu fiberoptik kablolar vücudumuzda dikey olarak bulunurlar. Çok önemli 2 tanesi ise vücut ön ve arkasında tam orta hatta yer alır ve bu hatlar üzerinde önemli enerji alanları vardır; göbek deliğinin 2 parmak aşağısı yani Hara noktası (Japon’ların Hara-kiri’si bu noktaya denk düşer) veya boynumuzdaki en çıkıntılı omurga olan servikal 7. omurganın etrafındaki enerji denizi-Yang Denizi gibi. Dövme, uygulandığı yere göre bu enerji hatlarında parazitlenme dolayısıyla meridyen akışlarında sorunlara yol açabilir. Ayrıca dövmelerin kalıcı yara izleri olarak da etki edebilmeleri söz konusudur. Yara izleri ise normal cilt dokusundan farklı dokulardır, elektriksel dirençleri ve geçirgenlikleri farklıdır ve dolayısıyla otonom sinir sistemi üzerinde anormal deşarjlara yol açabilirler. Bu deşarjlar bulundukları yerde lokal (bozucu alan) veya uzak noktalarda interferans alanları yaratabilirler.
Dahası dövmelerin boyaları içerdikleri kimyasallar ve civa başta olmak üzere ağır metaller açısından riskli olabilir. Yıllar boyu vücudunuza bir etken odağı yerleştiriyor olabilirsiniz.
Dövmelerin ne gibi sorunlara yol açabileceği, nerede, hangi meridyen üzerinde yerleştiklerine göre, değişkenlik gösterebilir. Örneğin, müphem ağrılar, migren, kas güçsüzlükleri, nefes problemleri, barsak sıkıntıları vb. Ağır metallerin ise varlığı vücut için başlı başına bir problem ve başka bir yazıda tek başına konu olmayı hakkediyor.
Dövmelerin hangilerinin yara izi ve bozucu alan yaratma potansiyelinde oldukları, hangilerinin ağır metal kaynağı olduğu, vücutta uzak odaklardaki sorunların altında yatan sebep olup olmadıkları, uygulamalı kinezyoloji muayenesi ile ortaya konabilir ve eğer sorun yaratıyorlarsa, nöralterapi veya akupunktur uygulaması ile bu sorunun bertaraf edilmesi ve düzeltilebilmesi mümkündür. Ancak ağır metal kaynağı olan boyalar zaman içinde tekrar ağır metal yüklenmesine yol açabilecek potansiyeldedirler.
Diyelim ki çok isteklisiniz ve dövme yaptırmaya karar verdiniz, bu durumda, vücut orta hattında yerleşmemesi, mümkünse göbek deliği etrafı, tam ensenin ortasında olmaması, vücut dikey hattına dik değil de ince uzun paralel şekilde olması, mümkünse siyah yerine (siyah boyalarda civa bulunması daha olası) renkli organik boya kullanılması önerilerimiz arasında. Ayrıca çocuklara bile uygulanan eğlenceli geçici dövmelerin boyalarının bile içinde civa bulunması yüksek olasılık.
Sadece dövme değil, cilt üzerindeki biyopsi izleri, yara izleri, yanık izleri, ameliyat ve dikiş izleri tamamlayıcı ve bütünsel bakış açısında önemli olan ve her hasta sorgulaması ve muayenesine dahil ettiğimiz diğer etkenler… Tabiri caiz ise postu deldirmemek lazım.